31 May 2011

pencil aracını daha serbest kullanmak

 PENCIL AYARLARI
merhaba arkadaşlar,
illustrator ı ilk kullanmaya başladığım zamanlarda beni en çok rahatsız eden şey pencil aracını rahat kullanamamaktı. rahat rahat eskiz yapar gibi karalamak istediğimde işlevsiz kalıyordu ve sanki sadece pen aracı ile noktalar koyarak çizmek gerekiyordu. sonra bunun küçük bir ayarla alakalı olduğunu öğrendim. belki bir çoğunuz biliyordur ama genede bilmeyenler için bahsedeyim..

normal ayarlarında pencil ile bir çizgi çizdiğimizde. o çizgi sadece line dan oluşur ve seçili halde beklerdi; bu yüzden yakınına yeni bir çizgi çizersek illustrator otomatik olarak ya bu iki çizgiyi birleştirir yada yakın olan noktaları yeni çizdiğimizle değiştirirdi . haliyle bu şekilde karlamalar yapmak biraz zor oluyordu. yapacağımız şey basit

öncelikle pencil tool a iki kere tıklayıp ayarlarına giriyoruz
smoothness ve fidelity ayarlarını kendi uygun gördüğünüz şekilde yapabilirsiniz


  bu ayarlardan 'fill new pencil strokes' i seçili hale getiriyoruz. böylece eğer bir dolgu rengimiz varsa çizdiğimiz çizgilerin içleri o renkle dolu olacak . dolgu rengi seçmemişsek gene sadece çizgileri göreceğiz. istersek tersini de yapabiliriz.
'keep selected' i ve 'edit selected paths' ınde seçimlerini kaldırıyoruz. böylece her çizgi çizildikten sonra olduğu gibi kalacak, yeni çizginin ona etkisi olmayacak..

bu ayarlarla artık karalamaya hazırız, ben hemen örnek karaladım :)
APPEARANCE AYARLARI
pencil aracına yaptığımız ayarın benzerini appearance menüsünde de yaptığımızda artık aynı efeği kullanarak üst üste şekiller çizmek çok kolay olacak..

normal ayarları ile her seferinde çizdiğimiz şekilleri tekrar seçip efeklerini ayarlamamız gerekiyr. bu da rahatca çizim yapmak isteyenler için yorucu birşey.. hemen ayarımıza gelelim.

'appearance' panelinin kenarında ki küçük oka tıklayarak ayarlarını açıyoruz ve orada seçili olarak gelen 'New Art Has Basic Appearance' seçeneğini iptal ediyoruz.. böylece artık  çizdiğimiz her yeni şey bir öncekinin ayarlarında olacak.. bir örnek yapalım;
ilk çizdiğime 'tranparency' den  'multiply' efekti verdikten sonra arka arkaya aynı ayarda olan  şekiller çizdim..  ama sadece bu değil appearance da görünen tüm  efekleri ve ayarları sonraki çizdiğinizede uyguluyor.. diğer örnekte birde 'gusian blur' uyguladım

hem mutiply lı hemde blurlu şekilleri hiç tekrar ayar yapmadan hızlıca çizdim..

isterseniz sonradan seçtiğiniz şekillere gene appearance ayarından müdahale edip efekleri ekleyip çıkarabilirsiniz.

ayarlarını değiştirmek istediğiniz efeğin üzerine çift tıklayıp ayarlarına ulaşabilirsiniz
bu basit bir iki ayarla eminim illustrator ile çizim yapmak daha eğlenceli gelecek ve yapmak istediklerinizi daha rahat yapacaksınız..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder